Doms Biltong - Laga Pao Voss

Oppdatert: 24. april 2020


Vi i VKST har gleden av å jobbe med mange forskjellige og spennende selskaper. Noen selskaper er veletablerte, andre er helt ny i livet og noen et sted midt der i mellom. Vi er veldig stolte av at vi får være med på den reisen kunden vår gjør, og i en liten serie fremover nå ønsker vi å presentere noen av våre fantastiske kunder. Først ut er Doms Biltong. God lesning!

Fase: Kommersialisering

Doms Biltong Grunderne, Matt og Tim:

Matthew Doms er født og oppvokst i Cape Town South Africa. Matthew tok sin Diploma som lydtekniker, men fant ut at det var ikke helt det han ønsket å bruke livet sitt til. Han endret helt kurs og valgte en livsstil inspirert av friluftsliv. Han tilbrakte 5 år på reisefot rundt om i verden og jobbet i «rafting-eventyr» industrien. Det var nettopp friluftslivet som trakk Matthew til den vakre byen Voss, i Norge.

Her jobbet han innen friluftsliv og ektremsport og samtidig laget han litt biltong til venner og kjente. Han oppdaget at dette var noe vossingene satte stor pris på og da begynte han å leke med tanken på at dette kunne være noe som kunne passe nordmenn flest. Han tok en telefon til sin bror som hadde vært og besøkt ham på Voss, og som også hadde falt pladask for denne lille byen. Han foreslo at broren bare skulle komme etter og flytte til Voss, så kunne de starte en Biltong-fabrikk sammen. Dette sa Timothy selvfølgelig ja til.

Før Timothy Doms flyttet til Voss i begynnelsen av 2015, startet han på jusstudiet, men fant ut at det var farmasøyt han skulle bli. Han studerte for å bli farmasøyt ved The University of the Western Cape. Etter endt studie jobbet han to år ved War Memorial Red Cross Children’s Hospital i Cape Town. Nå er alt dette historie og det nye eventyret lever på Voss i formatet Doms Biltong.

5 kjappe spørsmål til Grunderne:

Hva er viktig å huske på/ha på plass for en grunder når man starter opp?

Gjør et godt forarbeid og bygg et godt nettverk. Søk midler via konkurranser, lån og tilskudd fra offentlige institusjoner. Hvis du har et produkt som du kan få kjapt ut i markedet, er det en stor fordel. Da får man litt ekstra penger på konto, og god likviditet gjør alt annet arbeid lettere. Hør på alle råd som blir gitt, men bruk kun det som du mener er relevant. Lær av dine feil! Få en mentor som du kan ha en tett og personlig relasjon med. Da blir det plass til å drive virksomhet med lidenskap for produktet og ikke "bare" tall.

Hadde dere gjort noe annerledes om dere skulle starte på nytt igjen?

Vi hadde nok søkt om mer penger fra Innovasjon Norge. Bortsett fra det føler vi at vi har vært forsiktige med utgiftene og er fornøyde med de avgjørelsene vi har tatt så langt.

Hva tror dere er nøkkelen for å lykkes?

En god porsjon flaks og det å møte de rette menneskene på sin ferd. Uten det nettverket vi har fått gjennom investor, økonomirådgiver og Innovasjon Norge, hadde det tatt mye lengre tid å komme dit vi er i dag.

Har dere noen dyrebare erfaringer dere vil dele med andre grundere?

Ta opp dialogen med Innovasjon Norge tidlig i løpet! Skaff deg/dere en mentor, arbeid hardt og målrettet og sørg for å gjøre undersøkelser og sjekke ut idéer og teorier. Få andre til å teste produktet ditt for å få bekreftelse på at også andre tror på ideen din og ville brukt penger på produktet ditt. Da har du større sjanse for å skalere opp og at du faktisk har et produkt som markedet vil være villig til ta imot.

Sørg for å bruke pengene du har til rådighet klokt. De fleste startups ikke har mye penger på konto i oppstartsfasen. Hvis du starter opp med en del kapital; se for deg at du kun har halvparten! Ikke sløs bort en krone, for du kommer til å trenger dem.

Hva er veien videre for Doms Biltong nå?

Sørge for at tallene våre henger sammen i forhold til produksjonskostnader og salgspris. Få en avtale med en distributør som vil passe med vårt produkt og våre ønsker for distribusjon. Vi skal starte å markedsføre produktet vårt og vise hvilke gleder og gode matopplevelse det kan gi våre kunder. Målet er å selge biltong til en større andel av Norge enn det vi gjør foreløpig.

Så hva er egentlig biltong kan man gjerne spørre seg om?

Ordet biltong stammer fra to tyske ord: «bil» og «tong». «Bil» betyr rumpe og «tong» som betyr stripe eller tunge. Biltong er et tradisjonelt tørket og krydret kjøttprodukt fra South Africa. Det kan lages fra ulike typer kjøtt, som oksekjøtt, elg, hjort, reinsdyr og struts.

Doms Biltong bruker kun råvarer fra norsk kjøtt og har et veldig høyt proteininnhold som gjør det ypperlig som turmat når som helst på døgnet og det smaker like fantastisk med øl eller vin, og er et sunt og godt alternativ til chips eller annet godt.

Prøv det til barna.. vi lover det går ned på høykant!:)

Ble du skikkelig sulten nå eller du bare har du lyst på en snack; da går du bare inn på Hjemmesiden til Doms Biltong og bestiller deg en av hver variant!

Vi lover deg en overraskende god opplevelse!

#biltong #domsbiltong #norskkjøtt #grunder #vkst

116 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

150 Yards Ahead

Vi i VKST har gleden av å jobbe med mange forskjellige og spennende selskaper. Noen selskaper er veletablerte, andre er helt ny i livet og noen et sted midt der i mellom. Vi er veldig stolte av at vi